Având forma unei povestioare pentru copii, ''Micul Prinţ'' tratează diverse teme precum dragostea adevărată, frumosul, prietenia şi alte calităţi regăsite în lumea adulţilor, dar pe care doar un suflet de copil le poate aprecia.
„Am trăit astfel singur, fără a avea pe cineva cu care să stau de vorba cu adevărat, până ce am avut o pană în deşertul Sahara, acum şase ani. Se stricase ceva la motor. Şi cum n-aveam cu mine nici mecanic, nici pasageri, mă pregăteam să încerc să fac, de unul singur, o reparaţie dificilă. Era pentru mine o problemă de viaşă şi de moarte. Abia mai aveam apă de băut pentru opt zile. În prima seară am adormit pe nisip, la o mie de mile de orice ţinut locuit. Eram mult mai izolat decât un naufragiat pe o plută în mijlocul oceanului.
Vă închipuiţi atunci surpriza mea, în zori, când m-a trezit un glas firav şi ciudat. Zicea: - Te rog... desenează-mi o oaie! - Poftim?- Desenează-mi o oaie... Am sarit în picioare de parcă aş fi fost lovit de trăsnet. M-am frecat la ochi. M-am uitat cu atentie. Şi am văzut un prichindel cu totul extraordinar care mă privea cu gravitate. (...) M-am uitat aşadar la acea apariţie făcând ochii mari de uimire. Nu uitaţi că mă găseam la o mie de mile de orice ţinut locuit.
Or, omuleţul meu nu mi se părea a fi nici rătăcit, nici mort de oboseală, nici mort de foame, nici mort de sete, nici mort de frică. Nu avea deloc înfăţişarea unui copil pierdut în mijlocul deşertului, la o mie de mile de orice ţinut locuit. Când am izbutit în cele din urmă să vorbesc, i-am spus: - Dar... ce faci aici? Iar atunci el îmi repeta, foarte bland, ca pe un lucru foarte serios: - Te rog... desenează-mi o oaie... (...) Şi aşa am făcut cunoştinţă cu micul prinţ.“ - Antoine de Saint-Exupery
Catalogată ca o carte pentru copii, Micul Prinţ descrie călătoria unui adult înapoi pe tărâmul copilăriei, înapoi pe tărâmul magiei şi al imaginaţiei unde iubirea sinceră este cea mai de preţ valoare astfel cartea depăşindu-şi condiţia de lectură pentru cei mici.
Acţiunea cărţii începe cu o amintire a autorului din vârsta copilăriei când a încercat să deseneze un elefant înghiţit de un şarpe, însă majotitatea adulţilor nu i-au înţeles intenţia susţinând că desenul său reprezintă o simplă pălărie. Autorul trecut de vârsta copilăriei a continuat să arate desenul unor persoane pe care le considera capabile să îl înţeleagă, unor oameni care păreau să perceapă realitatea în felul său, însă de fiecare dată răspunsul a fost mereu acelaşi ''aceasta este o pălărie''. După multe încercări eşuate de a le prezenta celorlalţi desenul, autorul renunţă să mai arate lumii propria viziune asupra tinereţii, asupra lumii şi se înscrie în conversaţii banale cu restul adulţilor.
În una dintre călătoriile lui, autorul se prăbuşeşte în deşertul Sahara unde îl întâlneşte pe Micul Prinţ, singura persoană capabilă să-l înţeleagă, fiind capabil să vadă dincolo de palpabil. Acesta îi cere aviatorului să-i deseneze un mieluşel pentru planeta lui.
Prins de vraja călătoriilor sale Micul Prinţ îi povesteşte autorului toate aventurile prin care trecuse, toate planetele pe care le vizitase şi toţi oamenii pe care îi întâlnise, dar cel mai mult i-a povestit despre floarea lui, lucrul cel mai iubit de el. Când a plecat de pe planeta lui, trandafirul era cea mai frumoasă şi mai minunată făptură, însă în timpul călătoriei a întâlnit o mulţime de alţi trandafiri ca al lui. Autorul ne arată că nu este important să avem ceva deosebit şi neîntâlnit, putem avea ceva simplu şi comun dar dacă acel ceva este numai al nostru putem spune cu certitudine că acel ceva este unicat, precum este trandafirul pentru Micul Prinţ.
A doua planetă este cea a vanitosului care doreşte atenţia tuturor, superioritate faţă de oricine, însă trăieşte singur pe planeta lui admiraţia provenid numai de la propria persoană, aici se poate face referire la persoanele care îşi doresc adoraţie din partea celorlalţi dar pentru că nu sunt suficient de buni preferă singurătatea în care ei reprezintă un ideal.
A treia planetă este cea a unui beţiv care bea pentru a uita de ruşinea pe care i-op aduce acest viciu, această planetă îi întruchipează pe oamenii vicioşi care încearcă sau pretind că scapă de un viciu apelând în continuare la el.
A patra planetă este cea a amului de afaceri care numără stelele infinite pe care crede că le deţine, el este avarul care tânjeşte după ceva ce nu-i este oferit.
A cincea planetă-asteroid se roteşte o dată pe minut şi este deţinută de un lampagiu care trebuie să aprindă lampa noaptea şi să o stângă ziua.
A şasea planetă este a unui geograf care îşi petrece tot timpul făcând hărţi, dar nu îşi părăseşte niciodată biroul pentru a explora şi pentru a redescoperi locuri numai bune pentru a face hărţi. Susţine că este treaba exploratorilor să viziteze şi să caute alte locuri, însă în eventualitatea în care ar apărea un explorator pe planeta lui nu s-ar încrede în el ci doar în propriile cunoştinţe. Putem spune că este genul de om de neînduplecat de la credinţele lui care îşi preferă propriile adevăruri deşi ele sunt total greşite.
În timpul fiecărei vizite pe care Micul Prinţ o face, el se confruntă cu limitele imaginaţiei adulţilor precum cele ale gândirii. Prinţul dobândeşte cunoaştere despre tainele vieţii de la flori şi de la animale, fiinţe pure care nu sunt marcate de minciună, ură sau alte defecte ale caracterului uman. Deşi Micul Prinţ îl agasează cu întrebări diversificate pe aviator, el este cel care reuşeşte să-i transmită adevărate lecţii aviatorului care pentru ceva timp uitase de copilul care desenase elefantul mâncat de un şarpe.
Un alt personaj care mi-a plăcut în mod deosebit este vulpea, prietena pe care Prinţul şi-o face tot în timpul călătoriilor sale. Autorul îi atribuie acestui animal o o filozofie aparte care depăşeşte banalitatea gândirii umane asupra unor valori esenţiale în viaţă precum prietenia.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu