Recenzie:Veronica Roth-Divergent volumul #1

by 21.4.14 0 comentarii
"Undeva, în interiorul meu, există o persoană miloasă, iertătoare. Undeva, există o fată care încearcă să înţeleagă prin ce trec oamenii, care e conştientă că oamenii fac fapte rele, şi că disperarea îi mână spre locuri mai întunecate decât şi-au imaginat vreodată. Jur că ea există şi suferă pentru băiatul măcinat de remuşcări din faţa mea. Dar dac-ar fi s-o văd n-aş recunoaşte-o."

Descriere:
O SINGURĂ ALEGERE
TE POATE TRANSFORMA RADICAL
„O carte captivantă, fascinantă.” – JAMES DASHNER
Într-un Chicago distopic, oraşul în care trăieşte Beatrice Prior, societatea este împărţită în cinci facţiuni, fiecare dintre ele cultivând o anumită virtute: Candoarea (cei sinceri), Abnegaţia (cei altruişti), Neînfricarea (cei curajoşi), Prietenia (cei paşnici) şi Erudiţia (cei inteligenţi). în fiecare an, într-o zi anume, tinerii în vârstă de şaisprezece ani trebuie să-şi aleagă facţiunea căreia îi vor fi devotaţi pentru tot restul vieţii. în ceea ce o priveşte pe Beatrice, ea trebuie să hotărască dacă rămâne alături de părinţii ei sau alege facţiunea care consideră că i se potriveşte cel mai bine. în cele din urmă, alegerea pe care o face va surprinde pe toată lumea, inclusiv pe ea însăşi.

În timpul iniţierii care urmează, marcată de o puternică rivalitate, Beatrice îşi ia un alt nume, Tris, şi se străduieşte să afle cine sunt cu adevărat prietenii ei şi, de asemenea, dacă o poveste de dragoste cu un băiat uneori fascinant, alteori enervant, îşi poate găsi locul în viaţa pe care ea şi-a ales-o. Dar Tris are un secret pecare l-a ascuns de toată lumea deoarece fusese prevenită că i-ar putea aduce moartea. Şi, pe măsură ce descoperă un conflict care ia treptat amploare, ameninţând să destrame societatea aparent perfectă în care trăieşte, află că secretul ei ar putea-o ajuta să-i salveze pe cei dragi… sau ar distruge-o.

Un pasionant thriller distopic, din care nu lipsesc decizii majore, trădări sfîşietoare, consecinţe uimitoare şi o neaşteptată poveste de dragoste.

Recenzie:
Într-o lume în care fiecare valoare umană dispare, iar locuitorii ei sunt ghidaţi doar de laşitate, teamă, distrugere, ignoranţă, lăcomie şi multe altele, apare un nou sitem care poate rezolva toate astea. Sistemul oferă populaţiei o societate echilibrată în care fiecare să se poată afirma şi să se poată încadra fără dificultate, pe scurt fiecare îşi găseşte locul pentru că fiecare este făcut pentru a fii ceva(nu cineva).
       
Omenirea ajunge să fie împărţită în cinci facţiuni:Abnegaţie, Candoare, Prietenie, Erudiţie şi Neînfricare, fiecare dintre ele fiind specifică pentru o categorie de oameni, însă un om poate aparţine unei singure facţiuni.
     
 Abnegaţie: este o facţiune ai carei membrii cred că lumea de dinainte de societatea în care se află a eşuat datorită lăcomiei, egoismului, a vanităţii în genere, astfel că aceştia trăiesc o viaţă modestă, bazându-se pe nevoile necesare pentru supravieţuire şi un trăi cât de cât decent, punând binele altora înaintea lor şi ajutându-i pe cei aflaţi în situaţii dificile.
     
Candoare: este facţiunea în care tronează adevărul şi numai adevărul. Membrii acestei facţiuni sunt siliţi de la vârste fragede să respecte regula de bază -Spune numai adevărul. Ei cred că din cauza minciunilor pe care vechiul regim le folosea pentru a conduce populaţia, au cauzat dispariţia fostei conduceri.
       
Prietenie: membrii prieteniei cred că ura stârnită în vechiu regim a dus la destrămarea lui aşa că ei vor fi cei care vor aduce bucuria şi veselia în rându noii lumi. Ei sunt paşnici, iubitori, nu fac rău nimănui, sunt gata să ofere oricând o mână de ajutor dacă  le este cerută şi evită să intre în conflicte.
       
Erudiţie: oamenii însetaţi de cunoaştere care cred că ignoranţa a dus la distrugere vehea lume. Sunt curioşi, calmi, axaţi pe dezvoltarea noului regim, lucrează după planuri bine întemeiate, folosesc cunoaşterea pe post de putere şi ocupă cele mai importante funcţii în noua lume.

Neînfricare: cei care cred că răul tuturor lucrurilor trecute s-a datorat laşităţii oamenilor de a lupta pentru ceea ce-şi doreau. Sunt îndrăzneţi, trec peste frică, în care au una. Sunt curajoşi, mereu încearcă să facă cele mai nebune lucruri şi să se afirme în rândul celorlalţi prin putere, curaj şi neînfricare.
     
Pe lângă cele cinci facţiuni nou apărute, care ar trebui să cuprindă toate categoriile de oameni existenţi, mai sunt şi oamenii fără o facţiune proprie. Aceştia trăiesc separat de restul cetăţenilor, având slujbele pe care nicio persoană care aparţine unei facţiuni nu le-ar accepta, primind în schimb doar câteva alimente care sunt mereu mult prea puţine.
       
Betrice este o fată din Abnegaţie, care toată viaţa s-a străduit să nu iasă în evidenţă, să respecte pe cât posibil regulile impuse de facţiune în care s-a născut, să fie o fată model aşa cum este o fată din Abnegaţie însă acesta nu este stiulul ei. Nu poate fi la fel ce calmă şi duiasă precum este mama ei, nu se poate controla la fel ca şi fratele ei, nu poate fi omul înţelept precum tatăl ei, pe scurt nu se încadrează în peisaj. Când este testată să vadă căreia dintre facţiuni ar trebui să aparţină, testul îi arată că este Divergentă, adică aparţine mai multor facţiuni, ceea ce în mod normal este imposibil. Este salvată de femeia care îi face testul şi care o pune să promită că nu va spune nimănui despre faptul că este divergentă, deoarece în cazul în care s-ar afla ar putea să fie exclusă din cadrul celorlalte facţiuni.
       
La momentul alegerii facţiunii, ea se lasă purtată de instinct şi deşi ştie că le va frânge inima părinţilor ei se alătură celor din Neînfricare. Vinovăţia care o apasă se diminuează atunci când la momentul alegerii, fratele ei se separă şi el de Abnegaţie şi alele Erudiţia în locul lor.
       
Neînfricaţii îi oferă o nouă lume eroinei, o lume în care nu trebuie să fie reţinută de ceea ce-i impune facţiunea, ba din contră aici face cunoştinţă cu libertatea de a fi ea însăşi, ei oferindu-i un nou început ăn care ea să fie o fată curajoasă, puternică  şi fără limite pe scur Tris. Neînfricaţii îi supun pe toţi noii recruţi la teste de curaj, teste de iniţiere în facţiune care decid dacă aceştia merită sau nu să rămână alături de ei sau dacă să fie excluşi. În primă fază Tris este privită de sus de către toţi ceilalţi nou veniţi, spunându-i-se băţoasă din cauza facţiunii de provenienţă, însă va avea ea grijă să schimbe asta.
   
Tris este o luptătoare al cărei spirit a fost încătuşat de facţiunea în care a fost crescută. Deşi toată lumea se aşteaptă de la o băţosă să renunţe imediat la lupta de a intra în cea mai periculoasă şi neorganizată facţiune, Tris reuşeşte să arate că sufletul ei de războinică poate să ţină piept şi celor mai periculoşi neînfricaţi.
   

Four, băiatul misterios care are doar patru temeri, de unde îi vine şi numele,îi oferă lui Tris adevăratele secrete din noua societate şi o face pe Tris să profite la maxim de noua sa personalitate.

Unknown

Developer

Hi, I'm Biliana, the author of Wanderlust blog.Passionate about books,filmmaking and literature,I created this blog to share with you my favourite books, quotes and channels.Enjoy.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu