Recenzie şi citate:Veronica Roth-Divergent #2-Insurgent

by 21.4.14 0 comentarii
„ - Haide, Insurgento, spune el, făcându-mi din ochi.
- Poftim? îl întreb (...)
- Insurgent, spune el. Substantiv. O persoană care acţionează în opoziţie faţă de autoritatea instaurată, şi care nu e în mod necesar privită ca un beligerant.”

Descriere:
O ALEGERE DEVINE UN SACRIFICIU
UN SACRIFICIU DEVINE O PIERDERE
O PIERDERE DEVINE O POVARĂ
O POVARĂ DEVINE O BĂTĂLIE
O SINGURĂ ALEGERE TE POATE DISTRUGE
O tulburătoare poveste de iubire, plină de răsturnări de situaţie, cu decizii sfâşietoare şi dezvăluiri emoţionante ale naturii umane…
Într-un Chicago distopic, unde tinerii care au împlinit vârsta de şaisprezece ani sunt obligaţi să aleagă una dintre cele cinci facţiuni, căreia ar trebui să-i fie devotaţi pentru tot restul vieţii, Tris Prior continuă să-i salveze pe cei pe care îi iubeşte — şi pe ea însăşi —, în timp ce caută răspunsuri la întrebări sfâşietoare despre durere şi iertare, identitate şi loialitate, politică şi iubire.
Pentru Tris, ziua iniţierii ar fi trebuit să reprezinte o victorie şi să fie sărbătorită alături de cei din facţiunea aleasă; în schimb, ziua se sfârşeşte cu orori de nedescris. Războiul bate la uşă, în timp ce conflictele dintre facţiuni şi ideologii se extind cu repeziciune. Şi în vremuri de război, se formează tabere, se dezvăluie secrete, iar alegerile devin irevocabile şi dure. Transformată de propriile sale decizii, dar şi de durerea sufletească şi de sentimentul de vinovăţie, Tris trebuie să-şi accepte Divergenţa, chiar dacă nu ştie ce îi rezervă viitorul.

Descriere:
După ce lumea lui Tris este spulberată în Divergent, eroina este distrusă din cauza pierderii mamei ei cât şi din cauza morţii lui Will, moarte provocată tocmai de ea.
       
Noua societate se confruntă din nou cu problemele celei vechi, aroganţa, dorinţa de putere şi egoismul sunt doar câteva dintre motivele pentru care oameni nevinovaţi ajung să fie omorâţi fără pic de mila, adăposturi sunt distruse, familii sunt distruse şi de asemenea şi ordinea din rândul facţiunilor. Ura este cea care domină peisajul, fiecare ajunge să trăiască doar pentru el, iar societatea creată pentru a fi
perfectă este doar o imagine îndepartată faţă de Chicago-ul prezent. Viaţa devine o luptă continuă pentru supravieţuire, unde se formează alianţe, unele puternice care rezistă împotriva sistemului, iar altele care se destramă înainte de a începe măcar adevărata luptă.
         
Ca în orice război îi avem pe cei curajoşi care sunt gata să sacrifice orice, începând  cu propria viaţă pentru cauza lor, iar de partea cealaltă a frontului îi avem pe cei slabi care preferă să plece capul în faţa duşmanului sau chiar să obţină informaţii pentru el primid astfel garanţia că va trăi.


„ - Ai luat pistolul? îl întreabă Peter pe Tobias.
- Nu, răspunde Tobias. M-am gândit că aş putea trage gloanţele cu nările, aşa că l-am lăsat sus.

- Oh, taci!”

Tris împreună cu Tobias-Four şi prietenii lor reprezintă acum rezistenţa. Pe umerii lor stau decizii grele care pot hotărî nu numai viitorul lor ci şi al celor implicaţi în lupă. Asemeni celorlalţi formează noi alianţe cu ajutorul cărora să poată scăpa, iar duşmanii devin potenţiali prieteni care să ajute rezistenţa. Cetăţenii ajung să fie controlaţi fără voia lor şi să mergă în căutare de victime nevinovate pe stradă.


„Cred că plângem pentru a elibera componentele animalice din noi fără să ne pierdem umanitatea, deoarece în mine există libertate, spre Tobias şi, mai presus de orice, spre viaţă. Şi oricât de mult aş încerca, n-o pot ucide.”

Tobias ajunge să se confrunte cu sursa tuturor temerilor lui, propriul tată, pe care într-o zi este cât pe ce să-l omoare în faţa tuturor, iar în alta la îndemnul lui Tris îl foloseşte ca pe un potenţial aliat, însă asta nu înseamnă că sentimentele de ură faţă de el s-au schimbat. Că tot veni vorba de familie redescoperirea tatălui său nu este singura surpriză pe care Four o întâmpină, secrete cu privire la mama acestuia ies treptat şi ele la iveală.
       
În tot acest război continuu, Tris se poate baza doar pe sentimentele sincere ale lui Tobias şi pe sprijinul său, atât în lupă cât şi când vine vorba de suport moral. Uşi se deschid imediat ce Four îşi prezintă adevăratul nume, adevărata persoană care se ascunde în el.


"- Eu o iubesc pe Tris Divergenta, care ia decizii fără să țină cont de loialitatea faţă de facțiune, și care nu e niciun arhetip facțional. Dar Tris care încearcă din răsputeri să se distrugă… pe aceasta n-o pot iubi."

Uneori curajoasă în faţa pericolului şi cu un plan de rezervă, iar alteori îndoielnică pe propriile forţe, Tris ajunge să se maturizeze, deşi din cauza unor răni provocate de pierderea persoanelor dragi din jur, ajunge să se distanţeze tot mai mult de realitate. Se închide în sine şi nu-şi exteriorizează sentimentele nici în faţa lui Tobias. Totul pare să fie împotriva lui Tris dar eroina va găsi o cale de mijloc.

Insurgent prezintă o luptă pentru putere într-o lume răsturnată, în care răsturnările de situaţie sunt prezente la fiecare pas, dragostea i-a forma încrederii, iar deciziile la limita imposibilului acaparează personajele.
   
Personajele ajund să fie marcate constant de situaţiile dramatice în care se află, protagonista însăşi este un bun exemplu pentru început. Faptul că l-a omorât pe Will, zâmbăreţul şi simpaticul Will, ajunge să o urmărească peste tot. Ajunge să ducă adevărate lupte cu propriul conştient pe tema asta şi îşi spune mereu că dacă nu ar fi fost el atunci ar fi fost ea. Prietenii încep şi ei să dispară şi să apară astfel nimic nu mai poate fi sigur.


„Oamenii, tocmai am descoperit, sunt alcătuiţi din straturi şi straturi de secrete. Crezi că-i cunoşti, că-i înţelegi, dar motivele lor îţi sunt întotdeauna ascunse, îngropate adânc în inimile lor. Nu-i vei cunoaşte niciodată cu adevărat, însă, uneori, hotărăşti să ai încredere în ei.”

Alt personaj afectat de toată răsturnarea de situaţie este Tobias. Nu numai că băiatul trece prin multe încercări ţi trebuie să aibă grijă pe lângă Tris şi de alţii dar se reîntâlneşte şi cu cel care îi bântuie visele, tatăl său. Bărbatul care îl bătea când era mic, cel care îl închidea în debara, cel pe care vrea să-l omoare.

       
Dacă aveţi chef să citiţi o carte sau chiar o serie care să vă ţină în suspans la fiecare pagină atunci alegerea potrivită este seria Divergent.

Unknown

Developer

Hi, I'm Biliana, the author of Wanderlust blog.Passionate about books,filmmaking and literature,I created this blog to share with you my favourite books, quotes and channels.Enjoy.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu