Recenzie şi citate: Gayle Forman-Dacă aş rămâne (Volumul întâi)

by 17.12.14 0 comentarii
''Un somn fără vise. Îi auzeam pe oameni vorbind despre un somn de moarte. Aşa s-ar simţi morţii oare? Cea mai plăcută, caldă, grea şi fără de sfârşit aţipeală? Dacă este aşa, nu m-ar deranja. Dacă aşa este moartea, nu m-ar deranja absolut deloc.''

Descriere:
Ce ai face dacă ar trebui să alegi?
Mia este o violoncelistă talentată în vârstă de 17 ani, cu o familie iubitoare şi un prieten minunat, Adam. Ea nu trebuie decât să aleagă dacă va merge la New York pentru a studia la Julliard sau dacă va rămâne în Oregon cu cei dragi.
            
Însă într-o dimineaţă cu ninsoare, totul se schimbă, iar decizia pe care brusc trebuie să o ia este dramatică şi dureroasă. Mia îşi pierde părintii şi fratele mai mic într-un accident rutier, şi, cu toate că nu îşi aminteşte momentul impactului, ea îi poate vedea pe cei din jur şi pe sine.
          
Romanul este scris la persoana întai, Mia evoca evenimente din viaţa sa, descrie ceea ce vede şi aude în spital, deşi nu poate simţi nimic şi este din ce în ce mai slabită.
Dragostea pentru cei rămaşi în viaţă şi pentru Adam şi pasiunea pentru muzica clasică vor determina alegerea pe care tânăra o face la final.
              
''Dacă aş rămâne''' atinge teme importante, despre viaţă, moarte şi despre cum totul se poate schimba iremediabil într-o secundă. Cartea este inspirată de o tragedie reală.

''Mia, Mia, Mia, a spus el mâgâindu-mi şuvitele care evadaseră de sub perucă. Pe tine te plac. Evident că te-ai îmbrăcat mai sexy şi, ştii tu, eşti blondă, ceea ce e altfel. Dar tu cea din seara asta eşti aceeaşi tu de care eram îndrăgostit ieri, aceeaşi tu de care voi fi îndrăgostit mâine''

Recenzie:
Am primit această carte cadou de Crăciun de la cea mai bună prietenă a mea şi sinceră să fiu doream să o ţin frumos în bibliotecă până uitam de ea, dar deoarece cum am mai spus am primit-o de la cea mai bună prietenă am zis să-i dau o şansă.''Dacă aş rămâne'' este o lectură uşoară perfectă pentru o dupamiază. Subiectul nu este complex şi la fel şi personajele, însă asul lor este tragedia unei adolescente care marchează o serie de vieţi prin dispariţia ei.
              
Cartea are o tentă dramatică şi tulburătoare în acelaşi timp, titlul în sine sugerând drama Miei, aceea de a alege. Paginile sunt învăluite în tristeţe, poate prea multă tristeţe, însă situaţia este salvată şi de momentele romantice dintre eroină şi iubitul ei care mai animă peisajul. 
             
După accidentul în care a fost implicată ea şi familia ei, Mia se trezeşte faţă în faţă cu trupul ei la într-un salon de spital, incapabilă să-şi controleze corpul. Ea devine o fantasmă fiind un spectator tăcut în scenariul propriei vieţi. Adolescenta îşi analizează trecutul precum şi prezentul pentru a lua decizia cea mare: să rămână aici, pe pământ alături de iubitul ei, de prieteni şi de visele ei sau să renunţe la luptă şi să se alăture părinţior ei.


"Am privit arcuşul, mi-am privit mâinile, m-am uitat la chipul lui Adam şi am simţit cum mă cuprinde un val de iubire, de dorinţă şi o senzaţie necunoscută, de putere. Nu ştiusem că sunt în stare să fac pe cineva să se simtă în felul acesta."

Este îndrăgostită de un băiat iubitor, care îi împărtăşeşte iubirea pentru muzică, care o susţine în tot ceea ce face şi îi este alături în cele mai grele momente precum şi în cele mai vesele. Primeşte iubire din partea familiei şi la rândul ei le oferă acestora toată dragostea ei, Mia fiind acel gen de fată cuminte, timidă şi silitoare, care îşi îndrăgeşte frăţiorul mai mic Kim şi care îi înţelege pe părinţi.
Flash-urile din mintea Miei sunt cele care dau o pată de culoare cărţii, dar care îi oferă şi o notă tristă, pentru că fiecare amintire frumoasă cu Adam o face să îşi dorească să rămână , iar fiecare clipă petrecută cu familia îi stârneşte dorinţa de a li se alătura.

''Dacă aş rămâne'' este o poveste tristă, dar totuşi impresionantă, care nu are o acţiune amplă sau conflicte majore, ci doar trăiri intense ale personajului principal care are de ales între a muri şi a trăi.

Mai jos aveți cartea online, sper să vă placă la fel de mult ca și mie.

Unknown

Developer

Hi, I'm Biliana, the author of Wanderlust blog.Passionate about books,filmmaking and literature,I created this blog to share with you my favourite books, quotes and channels.Enjoy.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu