Recenzie: Harper Lee-Să ucizi o pasăre cântătoare..

by 7.11.14 0 comentarii
Nelle Harper Lee este o scriitoare americană, cunoscută mai ales pentru romanul ''Să ucizi o pasăre cântătoare'' (To kill a Mockingbird), roman realizat în esenţă după copilăria acesteia. Harper Lee născută pe 28 aprilie 1926, provine din statul american Alabama, fiind fiica Amasei Coleman Lee şi a lui Frances Cunningham Finch. (Scriu toate aceste amănunte precum şi cele care urmează pentru a vă demonstra în ce măsură autoarea s-a folosit de propria-i copilărie pentru a crea una dintre cele mai iubite cărţi din literatura modernă americană.) Atât numele de Cunningham cât şi cel de Finch sunt folosite de-a lungul cărţii, ambele nume desemnând două familii distincte din ţinutul Maycombului-oraşul în care se pretrece acţiunea cărţii.                                                                      
Tatăl autoarei a fost atât editorul cât şi proprietarul unui ziar local, un avocat desăvârşit după spusele acesteia- asemeni personajului Atticus Finch cel care îl înfăţişează pe tatăl autoarei în carte-, care lucrase în Legislatura statului Alabama, fapt regăsit şi în începutul cărţii. 
Harper Lee a fost o ştrengăriţă în timpul copilăriei, având acel aer băieţesc pe care numai o fată crescută între fraţi îl poate avea de aici provenind şi numele eroinei romanului său-Scout Fitch poreclă cu sensul de ''puştiule''.
Descriere:(editura Polirom)
Un roman publicat acum o jumatate de secol, dar mai actual ca niciodata, devenit reper cultural in Statele Unite ale Americii si vindut in peste zece milioane de exemplare. Premiul Pulitzer pentru Harper Lee, trei Oscaruri si doua Globuri de Aur pentru ecranizarea lui Robert Mulligan, cu Gregory Peck in rolul lui Atticus Finch.
...Sa ucizi o pasare cintatoare este un roman brutal si onest, abordind cu curaj o problematica mereu de interes : rasismul, conflictele sociale si pierderea inocentei copi­lariei, totul filtrat prin ochii unei fetite, Scout Finch, martora la intimplarile dramatice declansate
intr-un mic orasel sudist atunci cind un barbat de culoare este acuzat ca a violat o femeie alba. Tatal naratoarei, Atticus, desemnat ca avocat al apararii, trebuie sa tina piept unor prejudecati pina atunci latente si, din acest mo­ment, Scout si fratele ei, Jem, sint atrasi intr-o succe­siune rapida de evenimente care le depasesc intelegerea. Pe timpul procesului, oraselul decade treptat in grotesc si violenta, insa exista oameni care nu se lasa conta­minati de setea de linsaj generala, iar Atticus Finch ramine reperul moral care ii ofera lui Scout, si totodata cititorilor, un punct de vedere empatic si echilibrat.

„Multi dintre fanii ei sint convinsi ca Harper Lee, autoarea unui roman devenit aproape instantaneu o opera clasica a literaturii americane, a incetat de mult din viata. Cartea ei avind ca subiect conflictele rasiale din Sudul Statelor Unite, distinsa cu Premiul Pulitzer in 1960, ramine unul dintre marile succese literare ale ultimei jumatati de secol, iar autoarea insasi este un personaj cheie in recent lansatul film Capote, care a readus-o in lumina reflectoarelor. Dar, in ciuda faimei de care se bucura, Harper Lee a disparut din viata publica de mai bine de patru decenii, urmind exemplul altor pustnici ca J.D. Salinger sau Thomas Pynchon, retrasi din lume pentru a evita efectele secundare ale celebritatii.” (The Observer)
„Tot ce-mi doream era sa existe cineva caruia cartea mea sa-i placa indeajuns incit sa ma incurajeze sa merg mai departe… Nu aveam mari sperante, dar m-am pomenit coplesita de onoruri, iar acesta a fost, intr-un fel, un lucru la fel de inspaimintator ca executia rapida la care ma asteptam.” (Harper Lee)

Recenzie:
Romanul ''Să ucizi o pasăre cântătoare'', publicat în 1960 s-a bucurat de-a lungul timpului de un real succes, primind imediat de la data apariţiei Premiul Pulitzer(premiu oferit pentru jurnalism american şi dăruit scriitorilor de excepţie, având valoare asemănătoare unui Oscar pentru cinematografie; a fost creat de către Joseph Pulitzer un jurnalist american).
                
Tema romanului este reprezentată de problema rasială întâlnită în Statele Unite ale
Americii la începutul de secol XX precum şi diferenţele majore dintre clasele sociale. Ceea ce face romanul să aibă o asemenea valoare nu este reprezentat neapărat de faptul că implică întâmplări de natură rasială, diferenţe majore dintre clase sociale, prejudecăţi acordate din nimicuri sau uneori chiar violenţă, ci din faptul că protagoniştii romanului sunt doi copii obligaţi să vadă toate aceste lucru în timpul maturizării lor.
               
Consider că modul în care autoarea trece acuzaţia unui viol provocat de un barbat de culoare prin ochii inocenţi ai copiilor fac ca romanul să ne transporte din copilarie rapid şi dureros spre maturitatea timpurie. Scout Finch, personajul narator trebuie să trăiască şi să fie martoră la tragicele întâmplări provocate de un proces în care tatăl ei este implicat. Atticus Finch, avocat este desemnat să-l apere pe Thomas Robinson-un om de culoare care nu făcuse niciodată nimic împotriva oraşului sau a legii, dar care fusese acuzat de viol pe nedrept. Societatea din Mycomb condamnă modul în care acesta îl apără pe Thomas, ba chiar îl ponegreşte în faţa lumii şi în faţa copiilor săi numindu-l ''ciorlingău''. 
                
Modul în care Atticus reuşeşte să ţină piept unei mulţimi şi să-l salveze pe omul de culoare condamnat, din mâinile furioase ale cetăţenilor hotărâţi să îl omoare înainte de proces,  demonstrează modul în care un adevărat avocat ar trebui să acţioneze indiferent de culoarea celui pe care îl reprezintă. Treptat orăşelul liniştit descris la începutul romanului, în
care toată lumea unoaşte pe toată lumea şi toţi se respectă şi se ajută între ei, este manjit treptat de violenţă dusă până la grotesc. Atticus, avocat al apărării rămâne singura rămăşiţă morală care este neatinsă de niciun eveniment straniu sau violent şi continuă să se bazeze pe legile morale ale societăţii scoţând la iveală părţile bune din oameni. 
                   
Să ucizi o pasăre cântătoare poate fi tradusă şi ca moartea inocenţei, într-un mod cât se poate mai violent şi mai crud. Copii sunt ajutaţi în această maturizare bruscă de către singurul care rămâne neschimbat, tatăl lor, un adevărat simbol al paternităţii şi dreptăţii sincere.
                  
Sper să adoraţi şi voi cartea la fel de mult cum am făcut-o şi eu şi alte mii de persoane. :)

Unknown

Developer

Hi, I'm Biliana, the author of Wanderlust blog.Passionate about books,filmmaking and literature,I created this blog to share with you my favourite books, quotes and channels.Enjoy.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu