Recenzie: Lauren Kate-Damnare (Fallen volumul 1)

by 26.12.14 0 comentarii
“Se uniră prin cea mai ușoară atingere,ca mângâierea unui fulg,dar Luce se simţi străbătută de un șuvoi de foc pe care nu-l mai simţise niciodatăși știu că își dorește mai mult-tot-de la Daniel.
Ar fi fost prea mult să îi ceară să aibă și el mai multă nevoie de ea,să o cuprindă în braţe așa cum făcuse de atâtea ori în visele ei ,să îi răspundă sărutului plin de dorinţă cu unul mult mai pătimaș.
    Dar el o făcu.”

Descriere:
Unii îngeri sunt sortiţi căderii! Există ceva dureros de familiar la Daniel Grigori. Misterios şi distant, el îi atrage atenţia Lucindei Price încă din prima ei zi la internatul Sword & Cross, din înăbuşitorul Savannah. Ajunsă aici după ce prietenul ei moare într-un accident misterios, Lucinda, o adolescentă de şaptesprezece ani, se îndrăgosteşte de Daniel, dar descoperă un adevăr incredibil de  tulburător: el este un înger căzut, iar iubirea lor este veche de secole şi sfârşeşte tragic de fiecare dată când se întâlnesc.
Într-un decor apăsător şi opresiv, în care îngerii nu se deosebesc de muritori şi unde umbrele veghează ameninţător orice mişcare, povestea lor evocă un romantism diafan şi angelic. Periculos de incitant şi întunecat de romantic, Damnare este un thriller fascinant şi povestea de dragoste supremă.

“De îndată ce buzele lor se contopiră , amândoi rămaseră secătuiţi de puteri. Gustul de caprifoi al gurii ei îl amuţi.Cu cât se lipea mai strâns de el,cu atât stomacul lui se strângea mai mult de plăcere și agonie.”

Recenzie:
Cartea nu a avut prea mare impact asupra mea la început, părând mult prea plictisitoare și la fel ca oricare altă carte de ficţiune pe care o citisem până atunci, dar după ce i-am dat o șansă și am trecut peste descrierea de început mult prea bogată după părerea mea, am ajuns să termin cartea într-o singură zi.
Întreaga acţiune are la bază o iubire dusă în decursul a mai multor vieţi, având aceiași protagoniști în rolurile principale. 
Lucinda, o fată singură la părinţi, are o viaţă ieșită din sfera normalului, ea fiind bântuită de niște umbre, sau cel puţin așa își închipuia, de multe ori ea punându-și întrebări cu privire la stadiul mental în care se află, în fond ce om normal ar vedea umbre sau întuneric plutind spre ea. Viaţa ei și așa complicată, atinge apogeul, iar nebunia ameninţă să o atingă când prietenul ei moare într-un incendiu cumplit, iar ea devine principalul suspect al crimei. Drept pedeapsă, este trimisă la o școală de corecţie, unde adevăraţi copii problemă își fac veacul. De la simpli hoţi sau rebeli care au refuzat să se supună regulilor din școlile în care au fost transferaţi, până la delicvenţi cu acte în regulă, care au cipuri de urmărire prinde de ei și brăţări cu electroșocuri pentru cazurile în care ar dori să evadeze. Ce ar putea merge prost pentru ea într-un asemenea loc, mai ales că din prima zi este pusă să renunţe la majoritatea lucrurilor, mai ales la telefon, văzîndu-i pe ceilalţi cum scot cuţite și alte arme albe în faţa ei.

Prima persoană de care se atașează este o infractoare minoră care are un dispozitiv de urmărire și o brăţară cu electoșocuri, dar care sare imediat în apărarea ei, când cineva încearcă să îi provoace necazuri în noua școală/închisoare de maximă securitate pentru delicvenţii minori ai societăţii. Evadarea nici nu se pune în discuţie, locul fiind situat într-o mlaștină, într-un cimitir lăsat în paragină în urma războiului.
A doua persoană de bază, pe care se poate baza, este timida Pen, singura persoană normală, o fată timidă, scundă și friguroasă care poartă mai multe straturi de pluovere largi chiar și atunci când este cald afară. Pen o salvează pe Luce după un incident tragic în cantină, când meniul zilei este răsturnat în capul ei de către una dintre cele mai mari delicvente ale campusului.
Cum romanul se bazează pe iubire trebuie să avem și feţi frumoși. În cazul acesta, Daniel Grigori este întruchiparea angelică a unui adolescent, trăsăturile sale fiind o parte ruptă din perfecţiune. Când îl vede pentru prima dată, inima lui Luce o i-a razna și la fel și ea, holbându-se la el în mijocul campusului. Reacţia lui, spre deosebire de a oricărui alt băiat, este de respingere, arătându-i, citez:”degetul mijlociu” apoi văzându-și în continuare de treabă. Mereu o tratează cu indiferenţă, iar când Luce dorește să se apropie de el, Daniel o respinge și o acuză de hărţuire.

“Daniel își deschise brusc ochii și zâmbi-avea același zâmbet ca în fotografia din dosar. Fu copleșită de o senzaţie de deja-vu atât de puternică,încât trebuia să se așeze.
-Ce s-a întâmplat?o întrebă el,părând îngrijorat.
-Nimic.
-Luce.
-Nu pot să îmi scot din minte un lucru.Încă nu se simţea atât de stăpână pe sine încât să se ridice.Senzaţia asta că te cunosc.Ca te-am cunoscut cumva.”

Un alt băiat, poate nu la fel de frumos ca Daniel, însă suficient de frumos cât să-i facă concurenţă pune ochii pe Luce, și deși aceasta îl refuză la început, se schimbă după ce Daniel o refuză în nenumărate rânduri. Cam este tipul acela de băiat rău, bun doar cu persoanele de care este atașat, cu un păr negru ca penele corbilor, ochi verzi și pătrunzători, cine ar putea să-i reziste. Este atent cu ea, deși majoritatea din grupul lui Daniel o avertizează în privinţa lui și o îndeamnă să se îndepărteze de el, pentru că băiatul acela este rău în adevăratul semn al cuvântului, dar Cam mereu îi dă motive de bucurie și o face să se simtă specială. Când o duce la un picnic surpriză și se sărută, el devine singurul medicament care o poate ajuta  să renunţe la Daniel și îl acceptă în doze mici. Un șarpe se strecoară printre picioarele ei, iar el o face să vadă dincolo de urâţenia și respingătoarea fiinţă pe care toată lumea o vede într-un șarpe. Următoare dată când cei doi se întâlnesc, el îi dăruiește un lănţișor de aur cu un pandantiv în forma unui șarpe cu ochi verzi.
După un accident în biliotecă, cauzat tot din cauza unui incendiu, ea este căutată din nou de către poliţie, mai ales că acel incendiu are din nou o victimă, tot un băiat. La spital Daniel își face apariţia cu un buchet de bujori, florile lui Luce preferate și atunci ea își dă seama că nu se poate ascunde de ceea ce simte pentru el, deși încearcă de nenumărate ori. Însă Daniel nu se dă pe brazdă și o părăsește de trei ori în mijlocul pădurii chiar înainte să o sărute. 
Dar detașarea lui Daniel nu este pentru că el nu ar plăceo pe Luce, ci pentru că misteriosul băiat este un înger, la propriu, iar pentru că l-a sfidat pe Dumnezeu și a ales-o pe ea în locul divinităţii, este blestemat să o omoare de fiecare dată când se aproipie de ea și mai presus să trăiască agonia asta din nou și din nou.
Pe lângă Daniel, mulţi dintre așa-zișii delicvenţi sunt și ei îngeri și ca să vezi la fel și Cam, însă el a ales cealaltă cale, cea a lui Lucifer fiind unul dintre îngerii morţii.
”Fallen” este una dintre seriile mele preferate. Îmi place modul în care autoarea îmbină divinitatea cu normalul cotidian, creând personaje complexe care se regăsesc în biblie, însă sub alte forme. Povestea nu este prea complicată, însă întâmplările atașate ei sunt interesante și te fac să îţi dorești să citești mai mult.

Aici aveți recenzia următorului volum:
Lauren Kate-Rătăcire

Unknown

Developer

Hi, I'm Biliana, the author of Wanderlust blog.Passionate about books,filmmaking and literature,I created this blog to share with you my favourite books, quotes and channels.Enjoy.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu