Recenzie și citate:Jenny Downham-Before I die (”Now is good film”)

by 28.12.14 0 comentarii
”Te iubesc. Te iubesc. Te iubesc. Am încercat să-i transmit asta prin atingerea degetelor mele reunite cu ale sale, care alunecau spre brațul său, până spre inimă. Ascultă-mă. Te iubesc, Și îmi pare rău că te părăsesc.”

Descriere:
Tessa has just months to live. Fighting back against hospital visits, endless tests, and drugs with excruciating side effects, Tessa compiles a list. It's her To Do Before I Die list. And number one is Sex. Released from the constraints of "normal" life, Tessa tastes new experiences to make her feel alive while her failing body struggles to keep up. Tessa's feelings, her relationships with her father and brother, her estranged mother, her best friend, and her new boyfriend, are all painfully crystallized in the precious weeks before Tessa's time runs out.

Recenzie:
Tessa este diagnosticată cu o formă gravă de leucemie, și anume leucemine limfoblastică, cancer. Pentru a diminua efectele acestei boli necruțătoare, Tessa este nevoită să facă chimioterapie timp de patru ani, însă corpul ei nu dă semen de recuperare în urma tratamentului, așa că tânăra se hotărăște să renunțe la el și să-și trăiască scurta perioadă de timp care i-a mai rămas făcându-și de cap.
Tessa împreună cu cea mai bună prietenă a sa, de altfel și singura, se hotărăște să facă o listă cu toate lucrurile pe care nu le făcuse până atunci și pe care ar vrea să le facă înainte de termenul limită pus de doctori, adică moartea. Dincolo de lucrurile normale, banale pe care și le dorește o adolescent de vârsta ei, gen patinajul, lista ei cuprinde consumul de droguri, alcoolul și cel mai important sexul, lucru pe care l-a dorit mereu, dar care nu s-a concretizat. Aceste lucruri tabu reprezintă pentru ea, acel sentiment care te face să te simți viu, care o face să spună ”Trăiesc”.

Zoey este încântată de rebela care se naște în Tessa și o susține în lista ei de nebunii, din care nu lipsesc lucruri gen furatul sau petreceri gălăgioase. Totul se schimbă când Zoey rămâne însărcinată, o sarcină pe care nu dorește să o ducă până la capăt.
Tessa locuiește cu tatăl ei, un bărbat sensibil care a fost nevoit să îngrijească un copil bolnav de o boală distrugătoare și care ar da totul pentru a găsi un leac miraculous pentru fiica lui. Este un pic prea protector, însă ce părinte nu ar fi dacă copilul său ar fi în situația Tessei. Modul prin care el reușește să se împace cu idea pierderii fiicei lui este negarea, el căutând până în ultimul moment acel miracol care să le salveze familia.Pe de altă parte mama sa este puțin pe lângă boala fetei, prea relaxată, ținând cont de gravitatea stării ei. Glumește mereu cu ea, și pare să trateze totul ca și când Tessa ar fi bine și nu ar avea decât problem tipic adolescentine, lucru care o ajută uneori, însă nu tot timpul.

“We said we'd be friends.'

He looks confused. 'Yeah.'

I don't want to be.'

There's space between us, and in that space there's darkness. I take another step, so close that we share a breath. The same one. In and out.

Tess,' he says. I know it's a warning, but I don't care.

What's the worst thing that can happen?'

It'll hurt,' he says.

It already hurts.'

He nods very slowly. And it's like there's a hole in time, as if everything stops and in this one minute, where we look at each other so close, is spread out between us. As he leans towards me, I feel a strange warmth filtering through me. I forget that my brain is full of every sad face at every window I've ever passed.”

Tatăl ei respinge idea acestei liste ascunse care pare să îi distrugă educația fiicei
sale, însă când doctorii îi spun despre starea precară a Tessei și despre cancerul care îi ”mâncase” aproape tot corpul, decide că trebuie să îi ofere mai  multă libertate, oricum atitudinea defensive a fetei nu lăsa loc pentru altceva.
Cea mai importantă dorință a Tessei ajunge să se materializeze prin intermediul unui tânăr arătos pe nume Adam. Tânărul este vecinul ei, care a renunțat la facultate în urma decesului tatălui său, petrecându-și timpul grădinărind și fiind alături de mama sa care suferea de un fel de depresie în urma pierderii.
Cal este fratele mai mic al Tessei, în vârstă de numai 11 ani, care privește boala surorii lui ca pe un privilegiu de a atrage atenția tuturor, acest lucru provocându-i gelozie. Face de multe ori glume pe seama bolii și a morții surorii ei, dar care sunt privite cu drag de către sora lui mai mare. Cal este o sursă de amuzament, replicile sale fiind binevenite, el întrebând dacă poate avea camera ei după ce moare, sau spunându-i că îl poate bântui, pentru că nu se va supăra.
Cartea este tristă și cu o serie de momente sensibile ca să spun așa între tatăl Tesei și ea, precum și între Tessa și Adam. Acestea se reunesc cu momente frumoase care ne arată cât de frumoasă este viața atunci când o trăiești la maxim.
Tessa este acel gen de bolnav, care râde de propria moarte și pe care nu o lasă să-i stăpânească ultimele clipe pe care le mai are.  Este sarcastică cu toți cei care vorbesc despre bola ei, și are un stil aparte de a le tăia mila asistentelor sau a doctorilor care o manifestă asupra ei. Fiind scrisă la persoana întâi, ne putem da seamna întocmai ce gândește.

“Instructions for Adam

Look after no one except yourself. Go to university and make lots of friends and get drunk. Forget your door keyes. Laugh. Eat pot-noodles for breakfast. Miss lectures. Be irresponsible.” 





“It's all right, Tessa, you can go. We love you. You can go now.'
'Why are you saying that?'
'She might need permission to die, Cal.'
'I don't want her to. She doesn't have my permission.”  





Melodia din genericul filmului, sper să vă placă!

Unknown

Developer

Hi, I'm Biliana, the author of Wanderlust blog.Passionate about books,filmmaking and literature,I created this blog to share with you my favourite books, quotes and channels.Enjoy.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu