Recenzie și citate: Paulo Coelho-Veronika se hotărăște să moară

by 3.1.15 0 comentarii
“Haven't you learned anything, not even with the approach of death? Stop thinking all the time that you're in the way, that you're bothering the person next to you. If people don't like it, they can complain. And if they don't have the courage to complain, that's their problem”

Descriere:
Veronika pare să aibă tot ce și-ar putea dori. Frecventează localuri de noapte cunoscute, întalnește bărbați atrăgători, și totuși nu e fericită. Ceva lipsește în viața ei. Iată de ce, în dimineața zilei de 11 noiembrie 1997, Veronika se hotărăște să moară. După ce ia o supradoză, i se spune că nu mai are de trăit decât câteva zile. Romanul o urmărește pe parcursul acestor zile intense în care, spre surprinderea ei, se trezește atrasă în lumea închisă a spitalului în care se află. În această stare de surescitare, ea descoperă lucruri pe care nu-și permisese de fapt să le simtă niciodată: ura, teama, curiozitate, dragoste – până și împlinirea sexuală. Experiențele ei o fac treptat să realizeze că fiecare secunda a existentei este o alegere între viață și moarte.
                   
Cartea lui Paulo Coelho vorbește despre cei care nu intră în tiparele considerate normale de către societate. Vorbește despre nebunie și despre nevoia de a descoperi un alt mod de viață a acelor oameni care se confruntă cu prejudecățile celorlalți fiindcă gândesc diferit.

“You are someone who is different, but who wants to be the same as everyone else. And that in my view is a serious illness. God chose you to be different. Why are you disappointing God with this kind of attitude?”

Recenzie:
Psihologia oferă răspunsul celor mai mari întrebări pe care le avem, sau creează unele și mai mari în interiorul minții noastre, reușind să creeze o punte între ceea ce
vrem să auzim și ceea ce avem nevoie să auzim. De asemenea psihologia se ocupă și de acele boli mentale pe care nu le putem controla și care inevitabil apar în unele cazuri nefericite.De aici pornește și subiectul principal al cărții lui Paulo Coelho, acel gen de boală care nu poate fi vindecată, și care trăiește dincolo de trup, în interiorul ființei pe care o devorează, lăsând-o în uitare.
      
Fără un motiv întemeiat, Veronika, o fată din Slovenia în vârstă de 24 de ani, se hotărăște să-și pună capăt vieții. Nu suferă din cauza unei iubiri, sau a unei persoane dragi, nu îi lipsește nimic, nu are nimic care să o macine, griji excepionale care să o îndemne să facă așa ceva,  doar dorința de a muri. Tentativa ei de sinucidere eșuează, iar ea este internată într-un ”spital special”-azil de nebuni.
         
Supradoza pe care a luat-o își lasă amprenta asupra ei, iar inima fetei primește un termen limită până la data finală, câteva zile de viață.Și de aici pornește adevărata poveste. Veronika intră în contact cu restul bolnavilor din sanatoriu, de unde poate vedea adevărata față a vieții și poate conștientiza ceea ce făcuse. Banalitatea, viața lipsită de esență de dinainte de sanatoriul Villete se modifică radical. Ea redescoperă vise pe care le-a avut, dar pe care singură le-a dat uitării, punându-și singură piedici în fața vieții. Protagonista, aparent cu probleme, descoperă o nouă dimensiune a existenței umane, unde curajul există, curajul pe care ea l-a înfrânat, acel curaj de care este nevoie pentru a-ți îndeplini toate visele și de a fi cine vrei tu să fii fără să ai bariere.
        
Personaje-caracter o ajută și o îndrumă în noua viață pe care o are, ajutând-o să înțeleagă adevărata natură a bolilor mentale. Astfel facem cunoștință cu Mari o tânără cuprinsă de cele mai multe ori de atacuri de panică, care o răscolesc pe Veronika, și poate cel mai important, Edward.
          
Edward este un tânăr schizofrenic de care Veronika dorește să-și lege viața, sau cel puțin cât îi mai rămâne din ea. Aici intervine dragostea (de parcă ar fi putut lipsi) care îi ajută pe amândoi să se salveze unul pe celălalt. Pentru el este ca o ”trezire dintr-un coșmar”, iar pentru ea este eliberare. Pregătită să trăiască aventura propriei vieți, Veronika fuge împreună cu Edward, contrar sfârșitului ei diagnostigat de către doctori, sfârșit care depășește data limită și care dă semne că nu va mai apărea.
      
Romanul examinează cu minuțiozitate condiția fiecărui personaj, având acces la  perspectiva unui schizofrenic, a unei tinere dominată de depresie Zedka, a unei fete capturate de panică, și a altor personaje suferinde de boli menatele asupra existenței. De asemenea Paulo Coelho a ersonalizat cartea cu o notă de reproș pentru cei care au avut decepții asupra vieții și care în loc să o înfrunte au fugit de ea la nesfârșit, până au ajuns ”captivi” într-un sanatoriu.
           
Povestea este frumoasă, diferită poate chiar ciudată, dar cred că asta o face aparte și de asemenea o lectură plăcută, ea fiind un roman despre ființa umană și limitele sale, iar dragostea dintre Edward și Veronika, nu este neapărat un motiv esențial al romanului, dar nici nu este nevoie de așa ceva.
            
Paulo Coelho dă un nou sens perspectivei umane asupra nebuniei de care suntem cu toții atât de înspăimântați, în mare parte pentru că nu știm la ce să ne aștemptăm.


De aici puteți citi cartea online.

Unknown

Developer

Hi, I'm Biliana, the author of Wanderlust blog.Passionate about books,filmmaking and literature,I created this blog to share with you my favourite books, quotes and channels.Enjoy.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu