Recenzie și citate: Ally Condie- Legăminte

by 13.4.15 0 comentarii
”Cuvintele se aud încet aici, sub copaci, dar în mintea mea cântă cu putere, mai tare decât toate cele O sută de cântece intonate simultan. Iar ochii îi sunt umbriți, căci se gândește la mine. Vreau să-i ating pielea de sub ochi, singurul loc în care a dat vreodată dovadă de vulnerabilitate, să-l fac să se simtă mai bine. Apoi, mi-aș putea trece degetele peste pomeții lui, peste buze, peste locul in care linia maxilarului se prelungește cu gâtul, peste gâtul care se continuă cu umerii.”

Descriere:
În lumea în care trăieşte Cassia, nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Cineva Societatea hotărăşte pentru toţi: ce să mănânce, cu ce să se îmbrace, cu cine să se căsătorească sau unde să lucreze. Când Cassia află că cel mai bun prieten al ei îi va fi Pereche, consideră această alegere perfectă. Nu pentru mult timp însă, căci imaginea care-i apare pentru o fracţiune de secundă pe microcardul ce conţine date despre Perechea ei aparţine unui alt băiat...

Viaţa ei de până acum, atât de atent rânduită, este complet dată peste cap, iar consecinţele acţiunilor ei nu se lasă mult aşteptate. Legăminte este prima carte dintr-o trilogie despre riscurile asumate în numele iubirii, despre prietenie, speranţă şi curaj.  

„O poveste de dragoste distopică, scrisă de un suflet de poet... În sfârşit, o minunată lume nouă de care fanii seriilor Amurg sau Jocurile foamei o vor adopta ca fiind a lor.”     (Kami Garcia şi Margaret Stohl, 


” – Ce culoare au ochii tăi? (...)
- Albaștri, zice el, părând surprins. Mereu au fost albaștri.

- Nu și pentru mine.
- Cum ți se par? întreabă el, nedumerit și amuzat totodată.(...)
- Au multe culori. La început am crezut că sunt căprui. O dată, mi s-a părut că sunt verzi, iar altă dată, cenușii. Dar cel mai adesea sunt albaștrii.
Și ce vezi în ei acum? mă descoase el, făcând ochii mari.
Se apropie și mă lasă să mă uit cât de mult și de adânc vreau. Și sunt atâtea de văzut. Sunt albaștri, negri, și mai au multe alte culori. Iar euștiu ce-au văzut, și ce sper să vadă acum. Pe mine. Pe Cassia. Așa cum sunt eu pe dinăuntru și pe dinafară.
- Ei bine? face Ky.
- Totul, îi zic. Pentru mine sunt totul.”

Recenzie:
Prima dată am auzit despre această carte pe goodreads, iar după ce am citit mai multe desprea ea și despre autoare am fost convinsă că este o carte grozavă pe care trebuie să o citesc, mai ales că a fost publicată în peste 31 de țări. 

Fiind un roman dispotic ne confruntăm din nou cu o nouă lume, o societate creată după ce lumea a fost pe cale să fie distrusă, o societate cu reguli stricte de neclintit care face orice pentru a salva restul planetei, chiar dacă asta înseamnă să controleze în totalitate ceea ce a mai rămas din populație. Liberul arbitru este doar o simplă poveste despre care auzi în treacăt, ca un zvon de mult uitat, pentru că într-o lume perfectă oamenii nu pot fi perfecți dacă fac totul de capul lor, ci doar dacă se supun unei puteri absolute. Această societate le oferă oamenilor o casă, o slujbă, sufletul pereche, ales în urma unor teste de personalitate în care cele două persoane să fie aproximativ sută la sută compatibile și în cele din urmă moartea, da nici moarte nu este ceva neprogramat. Hainele nu mai au culori vi astfel toți pornesc de la un punct comun, nuanțele de albastru și de maro fiind preponderente, mâncarea este servită prin curier, astfel fiecare are porția ideală pentru corpul său, doar fiecare cetățean trebuie să aibă măsuri cât mai perfecte, exercițiile fizice sunt și ele programate și limitate nu trebuie ca bietul corp să fie extenuat. Arta este decimată iar tot ce înseamnă muzică, film, teatru, cărți, picturi, totul se reduce la o sută de exemplare din fiecare, iar restul este distrus. În această nouă lume oamenilor le este ascuns și darul de a scrie, astfel cetățenii nu știu să scrie de mână ci se folosesc de niște scribi pentru a tipări pe o hârtie care dispare până a doua zi.

Povestea în sine, trecând peste introducere, începe la Balul alegerii, acest bal este menit pentru găsirea sufletului pereche, dar nu ți-l poți alege singur, ci doar te așezi frumos pe scaun, aștepți să fii strigat și când îți vine rândul, surpriză îți cunoști sufletul pereche. Hainele purtate la acest eveniment sunt printre puținele omente în care ți se permite să porți culori vii radiante, dar trebuie să le înapoiezi imediat după ce balul este finalizat. Marea surpriză a Cassiei și de altfel o mare bucurie este atunci când chipul celui mai bun prieten al ei apare pe ecran, o parte din familie cu care ca să vezi urmează să-și întemeieze o familie. Xander Thomas Carrow este frumos, carismatic, un prieten extraordinar care ar face orice pentru ea și care atunci când o atinge îi dă o senzație confortabilă, ca atunci când prin cineva poți spune că ești acasă. După bal îi este încredințată o cutie de argint în care este ascuns cipul lui Xander și unde vor fi verighetele celor doi.

Când ajunge acasă și se uită la cic/microcard pentru a-i revedea din nou zâmbetul blând și jucăuș al lui Xander. Ky Markham, înalt, ochi albaștri, chp perfect fără imperfecțiuni și viitoarea pereche a Cassiei, înă microcardul a uitat să menționeze că băiatuleste o anomalie iar celor ca el nu le este îngăduit să aibă perechi. Cred că am spus suficient până acum și cum nu vreau să dau prea multe spoilere am să trec direct la personaje.

”Voiam să știu mai multe despre Perechea mea greșită. Dar acum mi se pare că, astfel, aflu mai multe despre mine. Nu mă așteptam să-i iubesc cuvintele. Nu mă așteptam să mă regăsesc în ele.
A te îndrăgosti de povestea cuiva e oare același lucru cu a te îndrăgosti de persoana în cauză?”

Cassia este un cetățean model care nu îți face griji pentru viața ei, știind că totul este deja pregătit pentru ea și că Societatea va avea grijă ca totul să fie bine, însă atunci când își dă seama că nu este adevărat și că mai există încă fragmente din vechea lume, mai există oameni dincolo de reguli și mai există cupluri formate de bunăvoie decide să lase totul în urmă fără să regrete. Bunicul ei are o mare influență asupra acesteia, el fiind în cele mai multe cazuri cel care îi deschide ochii fetei cu privire la adevărul din satele acestei perfecțiuni aparente.

Bram este frățioul mai mic al Cassiei, acea figură veselă și inocentă care nu înțelege lumea dar care pune mereu întrebări esențiale cu privire la existența acesteia. Pin înrebările lui ofensive, Cassia reușește să găsească răspunsul propriilor întrebări.

Xander este poate cel mai perfect personaj din întreaga carte și uneori am fost chiar dezamăgită de modul în care casia privește relația cu el. El este prezent în momentele critice din viața Cassiei, ajutând-o chiar și atunci când șia că de fapt nu pe ea o ajută ci pe Ky. Nu se supără atunci când Cassia dă semne spre Ky, sau dacă o face nu lasă niciodată să îi fie citite sentimentele. Iar pentru cei care visau la o bătălie amoroasă, nu se va întâmpla, Xander va rămâne mereu o parte importantă din viața eroine, dar dragostea ei este Ky.

Ky este băiatul misterios din grupul lor de prieteni, despre care se vprbește pe la spate că ar fi o aberație și nu un cetățean cu drepturi. Are un trecut destul de încărcat în spate, în mare parte datorită părinților lui care au murit în circumstanțe necunoscute. Este inteligent, cunoaște multe lucruri dincolo de ceea ce le este predat la școală și știe poezii, poezii care ar fi trebuit să nu mai existe până acum.

Unknown

Developer

Hi, I'm Biliana, the author of Wanderlust blog.Passionate about books,filmmaking and literature,I created this blog to share with you my favourite books, quotes and channels.Enjoy.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu